Adet Döngüsü Nedir?

29.12.2020
613
Adet Döngüsü Nedir?
Adet döngüsünün uzunluğu kadından kadına değişir, ancak ortalama her 28 günde bir adet görmektir. Bundan daha uzun veya daha kısa olan 21 ila 40 gün arasındaki düzenli döngüler normaldir.Cinsel sağlık bilgisi uzmanı ve eğitimli doğurganlık bilinci öğretmeni Toni Belfield, “Adet döngüsü, bir kadının adet döneminin ilk gününden bir sonraki adet döneminden önceki güne kadar geçen süredir” diyor.Belfield, “Kızlar regl dönemlerine 10 yaşından itibaren başlayabilirler, ancak ortalama 12 yıldır” diyor. ” Bu ülkede menopoz için ortalama yaş (adetler durduğunda) 50 ila 55’tir.”

12 ila 52 yaşları arasında, bir kadının yaklaşık 480 adet veya herhangi bir hamileliği varsa daha az adet dönemi olacaktır.

Adet döngüsü sırasında ne olur?

Adet döngüsünü anlamak, bir kadının vücudundaki üreme organlarını tanımaya yardımcı olur. Bunlar:

  • 2 yumurtalık – yumurtaların depolandığı, geliştirildiği ve serbest bırakıldığı yer
  • rahim (uterus) – döllenmiş bir yumurtanın implante edildiği ve bir bebeğin geliştiği yer
  • fallop tüpleri – yumurtalıkları rahme bağlayan iki ince tüp
  • serviks – vajinadan rahme giriş
  • vajina

Adet döngüsü hormonlar tarafından kontrol edilir. Her döngüde, östrojen hormonunun yükselen seviyeleri yumurtalıkların gelişmesine ve bir yumurta salmasına (yumurtlama) neden olur. Rahim duvarı da kalınlaşmaya başlar.

Döngünün ikinci yarısında, progesteron hormonu, rahmin gelişmekte olan bir embriyonun implantasyonuna hazırlanmasına yardımcı olur.

Yumurta, fallop tüplerinden aşağı doğru hareket eder. Hamilelik gerçekleşmezse, yumurta vücuda yeniden emilir. Östrojen ve progesteron seviyeleri düşer ve rahim astarı çıkar ve bir dönem olarak vücudu terk eder (adet akışı).

Bir yumurtanın serbest bırakılmasından bir dönemin başlangıcına kadar geçen süre yaklaşık 10 ila 16 gündür.

Dönemler nedir?

Bir dönem kan ve rahim astarından oluşur. Bir kadının adet döneminin ilk günü adet döngüsünün 1. günüdür.

Belfield, “Adet dönemleri yaklaşık 2 ila 7 gün sürer ve kadınlar bir dönemde yaklaşık 3 ila 5 yemek kaşığı kan kaybederler” diyor.

Bazı kadınlar bundan daha ağır kanarlar, ancak ağır adet dönemleri bir sorunsa yardım mevcuttur.

Ağır dönemler için tedaviler hakkında bilgi edinin .

Yumurtlama sırasında ne olur?

Yumurtlama, yumurtalıklardan bir yumurtanın salınmasıdır. Bir kadın bütün yumurtalarıyla doğar.

Adet dönemine başladığında, 1 yumurta gelişir ve her adet döngüsü sırasında salınır. Yumurtlamadan sonra yumurta 24 saat yaşar.

Bir erkeğin spermi yumurtayı karşılayıp döllerse hamilelik gerçekleşir. Sperm, seksten sonraki 7 güne kadar fallop tüplerinde yaşayabilir.

Bazen yumurtlama sırasında 1’den fazla yumurta salınır. Birden fazla yumurta döllenirse, ikizler gibi çoğul gebeliklere yol açabilir.

Yumurtlama olmazsa kadın hamile kalamaz. Kombine hap , doğum kontrol bandı ve doğum kontrol iğnesi gibi bazı hormonal doğum kontrol yöntemleri yumurtlamayı durdurarak çalışır.

En doğurgan ne zaman?

Belfield, “Teorik olarak, kadınların hamile kalabileceği çok kısa bir süre var ve bu da yumurtlama zamanıdır” diyor.

Yumurtlamanın tam olarak ne zaman gerçekleştiğini belirlemek zordur, ancak çoğu kadında, sonraki adet döneminden yaklaşık 10 ila 16 gün önce gerçekleşir.

Belfield, “Adet döngüsünün 14. gününde tüm kadınların doğurgan olduğunu söylemek doğru değil” diyor. Bu, 28 günlük düzenli bir döngüsü olan kadınlar için geçerli olabilir, ancak döngüleri daha kısa veya daha uzun olan kadınlar için geçerli olmayacaktır.

Doğurganlık bilinci hakkında daha fazla bilgi için, FPA doğal aile planlaması kılavuzuna bakın .

Normal vajinal salgılar

Adet döngüsü sırasında vajinal sekresyonlar (bazen vajinal akıntı da denir) değişir. Yumurtlama zamanı civarında, biraz çiğ yumurta akı gibi daha ince ve esnek hale gelirler.

Vajinal akıntınızdaki bir değişiklik konusunda endişeleriniz varsa, doktorunuza görünün

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
morruj
Merhaba,2020 sonlarında başlayan bu serüvenimizde sizler için en net araştırmalarımızla hizmet vermeyi hedefleyen en yeni nesil kadın sitesi olarak, kuruluşun yöneticisidir.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

haberler, sağlık, fitnes,kadın sitesi,kadın portalı