Doğum Kontrol Hapı Nasıl Kullanılır?

Kombine Oral Doğum Kontrol Hapı (COC) genellikle sadece “hap” olarak görülür. Östrojen ve progesteron olmak üzere iki hormon içerir. Doğru alınırsa çok etkili bir doğum kontrol yöntemidir.
Doğum Kontrol Hapı Nasıl Kullanılır?
İçindekiler
Hap nasıl çalışır
Üç şekilde çalışır:
- Yumurtlamayı engeller. Yumurtalıkların yumurta üretmemesi için vücudun hormonal dengesini değiştirir.
- Servikal mukusun kalınlaşmasına neden olur. Bu da spermin rahme geçmesini ve yumurtayı döllemesini zorlaştırır.
- Endometriumu (rahmin içini kaplayan) inceltir. Bu, döllenmiş yumurtanın uterusa implante edilme olasılığını azaltır.
İçerdikleri hormonların formları ve dozları ile ilgili olarak çok çeşitli doğum kontrol hapları mevcuttur.
Hap ne kadar etkilidir?
Hapı uygun şekilde kullanan her 1000 kadından 3’ü, her kullanım yılı için hamile kalacaktır. Doğru kullanım, hapların doğru gün ve saatte doğru şekilde alınması anlamına gelir. Kusursuz bir kullanım olmadığı takdirde, 1.000 kişiden 90’ı hamile kalacaktır.
Karşılaştırmak gerekirse, kontrasepsiyon kullanılmadığında, cinsel olarak aktif 1000 kadından 800’den fazlası bir yıl içinde hamile kalmaktadır.
Hapın faydaları nelerdir?
- Çok etkili bir doğum kontrol yöntemidir.
- Cinsiyeti etkilemez.
- Adet dönemleri düzenli, daha az ağrılı ve daha hafiftir.
- Bazı kadınlarda adet öncesi sendromun şiddetini azaltır.
- Bazı kadınlarda sivilceyi iyileştirir.
- Yumurtalık, kolon ve rahim kanseri gelişme riskini azaltır. Yumurtalık kanserinden korunma oldukça önemlidir ve hapı bıraktıktan sonra yıllarca devam eder.
- Bazı yumurtalık kistlerinin gelişmesini engeller.
- Aynı zamanda iç genital organların enfeksiyon riskini de azaltabilir (kalın mukus vajinadaki mikropların ve spermin uterusa girmesini engellediği için).
- Bazı kanserli olmayan (iyi huylu) meme hastalıklarına karşı korunmaya yardımcı olur.
Hap alırken herhangi bir yan etkisi var mı?
Hapı alan kadınların çoğunda herhangi bir yan etki görülmez. Ancak bazı insanlar mide bulantısı, baş ağrısı veya göğüs ağrısı ve şişkinlik hisseder. Bunlar genellikle hapı kullanmaya başladıktan birkaç gün veya hafta sonra kaybolur. Belirtiler devam ederse, farklı bir marka hap denemeniz gerekebilir. Size daha uygun olabilir.
Diğer yan etkiler daha az yaygındır ve yorgunluk, cinsel istek değişiklikleri (libido), cilt değişiklikleri ve ruh hali değişimlerini (depresyon) içerir. Bunlardan herhangi birine sahipseniz doktorunuza söyleyin. Pek çok insan hap almanın ağırlığı artırdığına inanıyor, ancak bu tıbbi çalışmalarda asla kanıtlanmadı.
Hap bazen kan basıncında artışa neden olur. Kadınlar altı ayda bir tansiyonlarını kontrol ettirmelidir. Yüksek bulunursa, durdurulması gerekebilir.
Hapı kullanmaya başladığınız dönemler arasında hafif kanama olması yaygındır. Bu endişelenecek bir şey değil. Genellikle üçüncü paketin sonunda durur. Bu olmazsa doktorunuza söylemelisiniz.
Hapı alırken riskler vardır
Hapın bazı ciddi yan etkileri olabilir, ancak neyse ki bunlar çok nadirdir. Çoğu durumda hapın faydaları potansiyel risklerden ağır basar. Bunu doktorunuzla tartışın.
Hapı almak, damarlarda veya arterlerde tıkanmalara neden olabilecek kan pıhtıları (tromboz) gelişme riskini hafifçe artırır . Bu, kalp krizi veya felce neden olabilir. Hapı almanın ilk yılında risk daha yüksektir. Bu nedenle tromboz riski yüksek olan kadınlar hap almamalıdır. Aşağıda sıralananlar bu vakalardır (hapı alamayanlar). Hapı almaktan kan pıhtısı oluşma riski, hamile kalma riskinden ve hamilelik sırasında önemli ölçüde daha düşüktür.
Aşağıdaki semptomlardan herhangi birine sahipseniz (kan pıhtılaşmasına bağlı olabilir) hemen bir doktora görünmelisiniz:
- Kalıcı bir baş ağrısı veya ardışık migren.
- Bacaklarınızda ağrılı şişlik (şişlik ve kızarıklık).
- Kol veya bacakta güçsüzlük veya uyuşma.
- Konuşmanız veya görmenizle ilgili ani sorunlar.
- Nefes almada zorluk.
- Kanla öksürük (hemoptizi).
- Göğüs ağrısı, özellikle nefes almak acı veriyorsa.
- Şiddetli ve kalıcı karın ağrısı.
- Görünür bir sebep olmadan bayılma.
Hap almak bazı kanser türlerinin riskini artırabilir , ancak aynı zamanda diğerlerine karşı da koruma sağlayabilir. Hapı alan kişilerde meme kanseri riski üzerine yapılan araştırmalar çelişkili sonuçlar göstermiştir. Bazı çalışmalar, hap sekiz yıldan uzun süre alınırsa, hap ile rahim ağzı kanseri riski arasında olası bir bağlantı olduğunu göstermektedir. Bazı araştırmacılar, hap kullanımı ile nadir görülen bir karaciğer kanseri türü arasında bir bağlantı olduğunu öne sürüyor.
Bununla birlikte, hapı alan kişilerde yumurtalık, rahim ve kolon kanseri gelişme riski açıkça azalmıştır. Tüm kanser riskleri bir araya getirildiğinde, hapı aldığınızda genel kanser riski azalır. Daha fazla araştırma devam ediyor.
Not: Ameliyata ihtiyacınız varsa veya bacaklarınızın hareketini etkileyen bir kaza geçirdiyseniz, doktorunuza hapı aldığınızı söylemelisiniz. Kan pıhtılaşması riskini azaltmak için ne kadar durmanız gerektiğini size söyleyecektir.
Hapı kim alamaz
Çoğu kadın hapı alabilir. Sağlıklıysanız, fazla kilolu değilseniz, sigara içmiyorsanız ve özel tıbbi nedenleriniz yoksa menopoza kadar almaya devam edebilirsiniz. Mevcut veya geçmiş hastalıklar hakkında doktorunuzla konuşun. Hap, hepatit, meme kanseri öyküsü gibi belirli tıbbi sorunları olan veya aynı zamanda bazı ilaçlar alınıyor olan kadınlara verilmemelidir.
Hapı kullanmaktan kaçınmanın en iyi yol olduğu bazı nedenler şunlardır:
- Fazla kiloluysanız (vücut kitle indeksi 35 veya daha yüksek).
- Sigara içiyor musunuz ve 35 yaşın üzerinde misiniz?
- Emziriyorsanız.
- Yüksek tansiyonunuz (hipertansiyon) var.
- Daha önceden tromboz öyküsü var.
- 45 yaşın altında venöz trombozu olan birinci dereceden bir akrabanız (ebeveynler, çocuklar, kardeşler) var mı?
- Ameliyat, yaralanma veya sakatlık nedeniyle çok iyi yürüyemez veya hareket edemezsiniz.
- Kalp krizi veya felç geçirdiyseniz.
- Bacaklarınızda anjina veya dolaşım problemleri yaşadıysanız (periferik arter hastalığı). Varisli damarlarınız varsa, hapı alabilirsiniz.
- Aynı anda kalp hastalığı için birçok risk faktörünüz var (sigara içmek, fazla kilolu olmak, şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve aile öyküsü gibi).
- Aura migreniniz varsa. Bu, baş ağrısı başlamadan önce görüşünüzde değişiklikler olduğu anlamına gelir. Migren dışındaki baş ağrıları genellikle hapı almamak için bir sebep değildir.
- Göğüs kanseri veya karaciğer kanseri geçmişiniz var.
- Böbrekleriniz, gözleriniz veya sinir sisteminizle ilgili sorunlara neden olan şeker hastalığınız varsa.
- Bazı kalp problemleriniz var.
- Sistemik lupus eritematozus (SLE) veya Raynaud sendromunuz var.
- Trombofiliniz var (kanınızın kolayca pıhtılaştığı bir durum).
- Bazı antiepileptik ilaçlar kullanın.
Bütün bu durumlar hap almanın tamamen yasak olduğu anlamına gelmez. Doktorunuzla konuşun. Sizin için güvenli olup olmadığını bireysel olarak belirleyebilecektir. Kimin alması veya almaması gerektiğine dair çok net kurallar vardır.
Hapı nasıl alacağım?
Farklı miktarlarda ve türde östrojen ve progesteron içeren farklı marka haplar vardır. Her paketteki paket broşürünü okuyun. Hapı nasıl alacağınızı ve bir tane almayı unutmak veya kusmak gibi özel durumlarda ne yapmanız gerektiğini anladığınızdan emin olun.
İşte bazı genel kurallar:
Pakette 21 hap bulunan cipsler
Hapların çoğu markası 21’lik paketler halindedir. Başlamak için, ilk hapı adetinizin ilk gününde almak en iyisidir. Bu sizi o andan itibaren hamilelikten koruyacaktır. Hapı başka bir günde başlatırsanız, aldığınız ilk yedi gün için ek bir doğum kontrol yöntemine (prezervatif gibi) sahip olmalısınız. Hapınızı 21 gün boyunca her gün yaklaşık aynı saatte almalısınız.
Ardından, bir sonraki paketinizden yedi gün önce ara verin. Yedi günlük mola sırasında genellikle biraz kanamanız olur. Nadiren kanama daha sonra ortaya çıkabilir (tatil günlerinden sonra). Buna aralıklı kanama denir ve normal bir adet gibi görünür. O zamana kadar haplarınızı doğru bir şekilde almış olmanız ve bir sonraki pakete zamanında başlamanız koşuluyla, yedi günlük ara sırasında hamileliğe karşı koruma vardır. Kanamanız olsun veya olmasın, yedi günlük aradan sonra bir sonraki pakete başlayın. Hapı doğru bir şekilde alırsanız, her paketteki ilk hapı haftanın aynı günü başlatacaksınız. (Sadece hapı ilk kez başlattığınızda ilk hapı adetinizin ilk gününde alırsınız. Bundan sonra,Adet döneminizi göz ardı etmeli ve her pakete bir önceki ayla aynı haftanın günü başlamalısınız. İlk paketinize başladığınız haftanın gününü not edin ve sonraki tüm paketlere aynı gün başlayın).
21 günlük hapların çoğu, her hapta aynı miktarda östrojen ve progestojen içerir (tek faz). Bazı markalarda doz, aynı pakette (çok fazlı) iki veya üç kez değiştirilir. Bu haplar paket üzerindeki talimatlara göre doğru sırayla alınmalıdır.
İçerisinde 28 hap bulunan kutular
Çoğunda bazı aktif haplar (hormon içeren) ve bazıları inaktif (hormon içermeyen) bulunur. Bir kutuda toplam 28 hap bulunmaktadır. Bir kutuyu bitirdiğinizde hemen bir sonrakine gidin. Bu durumda, yedi günlük bir aradan sonra hapı yeniden başlatmayı hatırlamanıza gerek yoktur. Her gün bir hap alıyorsun. Haplar, kutuda gösterildiği gibi doğru sırada alınmalıdır. Talimatları, özellikle ne zaman ve hangi hapla başlayacağınızı dikkatlice okuyun. Qlaira®’lar bu kategoriye aittir. Kutu, hormonların dozajının döngü boyunca değiştiği 26 aktif hap ve 2 inaktif hap (plakanın sonunda beyaz) içerir.
Ya bir veya daha fazla hap almayı unutursam?
Ne yapılacağına ilişkin ipuçları için talimat sayfasını okuyun. Hapları doğru şekilde almayı unutursanız, yumurtalıklarınız yumurta üretebilir ve bu nedenle hamile kalma riskiniz vardır. Bu, özellikle kaçırdığınız haplar paketin sonunda veya başındaysa tehlikelidir. Ne yapacağınız, döngü ile ilgili olarak kaç tane hapı ne zaman kaçırdığınıza bağlıdır. “Kayıp”, almanız gereken günün üzerinden 24 saatten fazla zaman geçmişse hap olarak kabul edilir.
Herhangi bir zamanda tek bir hapı kaçırırsanız, hatırladığınız anda onu alın. Bu, bir günde iki hap almak anlamına gelebilir. Paketin geri kalanını her zamanki gibi alın. Ek kontraseptif koruma gerekli değildir. Yedi günlük arayı normal olarak almalısınız.
Herhangi bir zamanda iki veya daha fazla hapı kaçırırsanız, hatırladığınız anda son hapı alın. Bu, bir günde iki hap almak anlamına gelebilir. Kalan unutulmuş hapları almayınız. Paketin geri kalanını her zamanki gibi alın. Önümüzdeki yedi gün için ek önlemlere ihtiyaç vardır (örn. Kondom kullanmak veya temastan kaçınmak).
Paketin ilk haftasında iki veya daha fazla hapı kaçırırsanız ve korunmasız cinsel ilişkiye girerseniz, acil kontrasepsiyona ihtiyacınız vardır (ertesi gün hapı). Bu, yeni paketinize iki veya daha fazla gün geç başlarsanız da geçerlidir.
Bir hapı kaçırırsanız ve pakette 7’den az hap kaldıysa, bir sonraki hapa 7 gün boyunca ara vermeden başlayın.
Ne yapacağınızdan emin değilseniz, diğer doğum kontrol yöntemlerini (prezervatif gibi) kullanın ve tıbbi yardım alın.
Qlaira® alınırsa, yukarıdaki talimatlar geçerli olmayabilir. Bir hapı kaçırırsanız ne yapmanız gerektiğine dair paket broşürünü okuyun. Hala emin değilseniz, doktorunuza sorun.
Hapı etkileyen ilaçlar
Çoğu ilaç hapın etkisini etkilemez. Diğer ilaçları, hatta reçetesiz alınan ilaçları (şifalı bitkiler ve besin takviyeleri) almadan önce, doktorunuza veya eczacınıza bunun hapı etkileyip etkilemeyeceğini sorun. Örneğin, epilepsi ve tüberkülozu tedavi etmek için kullanılan bazı ilaçlar hapın etkisini azaltabilir. Balsam (St John’s wort) onu da etkileyebilen bitkisel bir ilaçtır.
Antibiyotikler (rifampisin dışında) hapın etkinliğini değiştirmez. Geçmişte, antibiyotiklerin hapın etkinliğini etkilediğine dair bir görüş vardı. Artık durumun böyle olmadığını biliyoruz.
Kusarsam veya ishal olursam ne olur
Hap aldıktan sonra 2-3 saat içinde kusarsanız, hap emilmeyecektir. İyi iseniz, mümkün olan en kısa sürede bir hap daha alın. Bu ikinci hapı tekrar kusmazsanız, pakete normal şekilde devam edebilirsiniz. Ancak kusmaya devam ederseniz, talimatlar bir hapı unuttuğunuzdakiyle aynıdır (yukarıya bakın). Hafif ishal, hapın emilimini etkilemez. Şiddetli ishal hastalığı etkileyebilir ve çok şiddetli ishaliniz varsa, bir hapı unutmuş gibi tedavi edin (yukarıya bakın).
Paketler arasında durduktan sonra kanamam yok
Normalde ardışık hap paketleri arasındaki yedi günlük ara sırasında (veya Qlaira® kullanıyorsanız beyaz hap alırken) kanamanız olacaktır. Ancak bazen kanamanızın olmaması veya minimum düzeyde olması mümkündür. Hapı doğru alırsanız hamile kalmanız pek olası değildir. Bir sonraki pakete yedi günlük normal aradan sonra başlayın ve hapınızı her zamanki gibi almaya devam edin. Aşağıdaki durumlarda hamilelik testi yaptırın veya doktorunuza görünün:
- Bir sonraki paketten sonra herhangi bir kanamanız olmuyorsa (periyotsuz toplam iki paket).
- Hapı doğru almadınız.
- Hamile olabileceğinize inanmak için nedenleriniz var.
Doğum kontrol hapı kullanırken kanama oluyor?
Hapı aldığınız ilk birkaç ayda, paketler arasında beklenenden farklı vajinal kanamalar yaşayabilirsiniz. Bu, vücudunuzun bir adaptasyon aşamasından kaynaklanan bir rahatsızlıktan başka bir şey değildir. Hafif bir dönem olarak damlalardan daha ağır kayba kadar değişebilir. Hapınızı almayı bırakmayın. Bu genellikle ilk 2-3 ay sonra düzelir. Devam ederse doktorunuzla konuşun. Başka bir hap markası sizin için daha uygun olabilir.
Dönemi nasıl geciktirebilirim?
Hiç adet görmek istemediğiniz zamanlar vardır (sınavlar veya tatiller sırasında). Doktorunuza, aldığınız hapa bağlı olarak bunun nasıl yapılabileceğini sorun Normal hap türleri için (yani pakette 21 hap bulunan tek faz), doğrudan bir sonraki durdurma paketinize geçebilirsiniz. İkinci paketin sonunda her zamanki yedi günlük ara verin.