Hamilelikte Kabızlık Ve Tedavisi?

Kabızlık, hamilelikte sık görülen bir sorundur. Her 10 gebe kadından yaklaşık dördünü etkiler ve ilk üç aylık dönemde başlayabilir. Durumun en yaygın iki nedeni vardır:
Gıdaların sindirim sisteminizden geçişini yavaşlatan bir gebelik hormonu olan progesteron.
Demir içeren gebelik vitaminleri hapları veya takviyeleri.
Hamileliğin sonunda bağırsağın son kısmında büyüyen rahimden gelen basınç işlevini yavaşlatır.
İçindekiler
Gebelikte kabızlık nasıl tedavi edilir?
Tuvalete ne zaman ve nasıl gittiğinize dikkat edin.
- Sabah uyanır uyanmaz veya yemekten yaklaşık yarım saat sonra tuvalete gitmeye çalışın. Bu zamanlarda bağırsağın daha iyi çalışması daha olasıdır.
- İhtiyaç duyduğunuz anda tuvalete gidin.
- Stres yapma! Kendinize bolca zaman verin ve acele etmemeye çalışın.
- Ayaklarınızı alçak bir tabureye koymayı deneyin. Derin bir koltuk benimsemek, oturmaktan daha fazlasına yardımcı olur.
Gerçekten zorluk yaşıyorsanız, uyarılırsa yardımcı olabilecek bir refleks noktası vardır. Harekete geçmeye çalışırken vajina ile anüs (perine) arasındaki bölgeye masaj yapın.
Yardımcı olabilecek diğer önlemler.
- Her gün bol miktarda taze meyve (incir, erik, kivi), sebze ve baklagiller (fasulye, mercimek) içeren sağlıklı beslenme.
- Diyetinize tam tahıllar veya tam tahıllı ekmekler gibi yüksek lifli yiyecekler ekleyin. Hemen sonuç görmeseniz bile ısrar edin. Lif, bazı insanlara birkaç gün içinde yardımcı olur, ancak olumlu sonuçları görmeniz dört hafta kadar sürebilir.
- Bol sıvı içmek. Her gün en az sekiz bardak su içmelisiniz (1,5 litre). Kayısı ve erik meyve suları doğal bir müshil görevi gören sorbitol içerdiklerinden iyi seçimlerdir.
- Egzersiz! Yürüme, yüzme, bisiklete binme, yoga veya pilates gibi hafif egzersizler yardımcı olabilir.
Vitamin takviyesi veya demir içeren haplar alıyorsanız, ebenize veya doktorunuza bırakıp farklı bir türe geçip geçemeyeceğinizi sorun. Aneminiz yoksa demir almanıza gerek olmayabilir.
Farmasötik müdahaleler .
Herhangi bir besin takviyesi veya müshil almadan önce ebeniz veya doktorunuzla konuşun. Diyetiniz ve yaşam tarzınızdaki değişiklikler işe yaramazsa, biraz ilaç almanız gerekebilir.
- Probio rahatlama . Probiyotikli özel bir diyet ürünüdür.
- Psyllium Kabuğu Elyafı . Dışkı hacmini ve bağırsak hareketliliğini artıran bir besin takviyesidir.
- Duphalac (laktuloz) . Bağırsak tarafından emilmez ve dışkıyı yumuşatır.
- Eski – gevşek ( sinameki ). Bağırsağın müshil bir uyarıcısıdır. Kısa bir süre (2-3 gün), zor koşullarda, diğer hiçbir şey başarısız olduğunda kullanılabilirler. İleri gebelikte en iyi şekilde önlenir.
Genel olarak, her zaman olduğu gibi, özellikle hamilelikte ilaç kullanımında dozlama talimatlarını izleyin.
Sorun ciddileşebilir mi?
Kabızlık, ciddi bir problemden çok bir rahatsızlık olarak adlandırılır. Ancak devam ederse, size yardımcı olabilmemiz ve erken baş edebilmemiz için bundan bahsedin. Uzun süre gözetimsiz bırakılırsa, bazen aşağıdaki gibi başka sorunlara yol açabilir:
- Hemoroid veya anüs etrafında şişmiş damarlar vardır. Acıya, kaşınmaya neden olur ve sizi rahatsız eder. Bazen de kanarlar.
- Anal çatlaklar . Anüs çevresindeki deride oluşan yırtıktır. Şiddetli bir kabızlık döneminden sonra dışkı özellikle sert ve hacimli olduğunda ortaya çıkabilir. Dışkılama çok ağrılıdır ve ağrı saatlerce sürebilir. Bazen böyle bir deri yırtılmasından sonra kanama görebilirsiniz.
Hemoroitler ve anal fissürler krem ve merhemlerle tedavi edilir. Birçoğunu hamilelik sırasında kullanmak güvenlidir, eğer sürekli kanama yaşarsanız, doktorunuza başvurun.
Neyse ki, hemoroitler genellikle bebeğiniz doğduktan sonraki birkaç hafta içinde küçülür ve sorun yaratmayı bırakır. Muhtemelen anal fissür birkaç hafta içinde iyileşir, ancak kabızlık ile ilgili devam eden problemler iyileşme süresini etkileyebilir ve bunu yapabilir. tekrarlanma olasılığını artırın