kırmızı benler neden olur?

kırmızı benler neden olur?
Kırmızı benler (anjiyomlar), çapı birkaç milimetre ile birkaç santimetre arasında değişen vasküler neoplazmalardır. Çoğu zaman anjiyomlar intrauterin gelişim sırasında (konjenital anjiyomlar) ortaya çıkar, ancak doğumdan sonra da ortaya çıkabilir.
Küçük kırmızı benler karın, kollar, bacaklar, sırt, göğüs, yüz, boyun ve iç organlarda lokalize olabilir. Şekle bağlı olarak, üç tür kırmızı ben vardır: uç, kavernöz ve yıldız şeklinde.
Neden vücutta kırmızı benler var?
Kırmızı benler, çok sayıda mikroskobik kan (hemanjiyomlar) ve lenfatik (lenfanjiyomlar) damarlardan oluşur. Kırmızı benlerin ortaya çıkmasının ana nedeni, dolaşım ve lenfatik sistemlerin işlev bozukluğudur.
Çoğu zaman vücutta anjiyom oluşumuna yol açar:
kadınlarda hormonal değişiklikler (hamilelik sırasında, oral kontraseptif alarak);
cilt travması;
organizmanın genetik özellikleri;
gastrointestinal sistem hastalıkları, karaciğer ve pankreas;
güneşte uzun süre kalmak ve solaryuma sık sık ziyaretler.
Vücuttaki kırmızı benlerin görünümü ne diyor?
Vücutta kırmızı benler belirirse, bu basit bir kozmetik kusur olabilir veya vücutta meydana gelen patolojik süreçlerden bahsedebilir. Bazı durumlarda, anjiyomların ortaya çıkması yetersiz beslenmeye, uzun süre güneşe maruz kalmaya ve vücudun cürufuna işaret eder.
Benler gibi kırmızı noktalar, vücuttaki östrojen seviyelerinde bir artış, karaciğer fonksiyon bozukluğu ve kandaki insülinde bir artış olduğunu gösterebilir. Ek olarak, bazı durumlarda, anjiyomlar vücudun iyot , magnezyum, krom, C ve K vitaminleri eksikliğine verdiği yanıt olarak ortaya çıkar .
Vücutta kırmızı benler belirirse ne yapmalı?
Vücutta çok sayıda kırmızı ben görülürse, tek anjiyomlar boyut olarak büyürse veya kırmızı ben travmatize edilirse, bir dermatoloğa danışmak gerekir. Deri yüzeyinde bulunan anjiyomlar genellikle görsel muayene ve palpasyonla teşhis edilir.
İç organlarda kırmızı benlerin varlığına dair bir şüphe varsa, bunları tespit etmek için ek araştırmalar gerekecektir. İskelet anjiyomları, omurga, kaburgalar, pelvis, kemikler ve kafatasının röntgenleri kullanılarak belirlenir. Anjiyografi (kan damarlarının kontrast röntgen muayenesi) akciğerlerde, böbreklerde, beyinde ve diğer iç organlarda kırmızı benlerin tanımlanmasını sağlar. Anjiyomun yapısı ve yerinin özellikleri ultrason muayenesi ile belirlenir .
Teşhisten sonra dermatolog kırmızı köstebeği tedavi etmenin gerekli olup olmadığını belirleyecektir. Bu nedenle, kırmızı benlerin yok edilmesinin kesin bir göstergesi, hızlı büyümeleridir.
Ek olarak, anjiyomların tedavisi için endikasyonlar şunlardır:
boyun ve baştaki lokalizasyon;
anjiyomun bulunduğu iç organın işleyişinin ihlali;
kırmızı köstebek çevresinde geniş doku hasarı.
Kırmızı benlerin tedavisi, çeşitli şekillerde yapılabilen onları çıkarmayı içerir. Anjiyomlara yönelik tedaviler şunları içerir:
lazer tedavisi;
radyo dalgası yöntemi;
kriyoterapi (anjiyomların sıvı nitrojen ile çıkarılması);
diyatermoelektrokoagülasyon (elektrik akımı ile koterizasyon);
hormon tedavisi;
anjiyomu besleyen arterlerin ligasyonu;
ameliyat.
Kırmızı benler için etkili bir tedavi ancak bir dermatolog tarafından verilebilir. Anjiyomun halk ilaçları ile tedavisi önerilmez.
Kırmızı benler tehlikeli midir?
Melanomun (kötü huylu tümör) aksine, anjiyom iyi huylu bir tümördür. Vücutta boyut olarak artmayan ve rahatsızlığa neden olmayan, tedavi gerektirmeyen ve tehlikeli olmayan tek kırmızı benler .
Ancak bazı durumlarda kırmızı benler komplikasyonlara yol açabilir. Lokasyona bağlı olarak iç anjiyomlar nefes darlığı, nefes darlığı, epilepsi ve görme ve işitme bozukluğuna neden olabilir. Ek olarak, anjiyomlar aşağıdaki durumlarda komplikasyonlara yol açabilir:
kırmızı bir köstebek büyür;
yaralanma olasılığı vardır;
vücutta birçok kırmızı ben belirdi;
bir köstebeğin kötü huylu bir oluşuma dönüşme riski vardır.
Kırmızı benlerin ortaya çıkmasının önlenmesi
Doğuştan anjiyomların ortaya çıkmasını önlemek imkansızdır. Bir çocukta doğuştan kırmızı bir köstebek çoğunlukla kısa süreli bir oluşumdur ve 5-7 yıl içinde kaybolur. Bu nedenle çocuk anjiyom bölgesinde ağrı veya kaşıntıdan şikayetçi değilse endişelenmenize gerek yoktur.
Doğumdan sonra anjiyom oluşumunu önlemek için şu tavsiyelere uymak gerekir:
doğrudan güneş ışığına uzun süre maruz kalmaktan ve solaryuma sık sık ziyaretlerden kaçının;
uyku ve beslenmeyi gözlemleyin;
sağlıklı bir yaşam tarzı yönetin.
Kırmızı bir köstebeğiniz varsa, gelişimini izlemek ve ilk travma veya boyut değişikliği belirtilerinde bir dermatoloğa başvurmak önemlidir . Bir doktora zamanında ziyaret ile anjiyomların komplikasyonlarını önlemek ve gerekirse tedaviye zamanında başlamak mümkündür.