Meme Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

10.01.2021
566
Meme Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Meme kanseri nedir? Kadınlarda en sık görülen invaziv kanserdir ve akciğer kanserinden sonra kadınlarda kanserden ölümlerin ikinci önde gelen nedenidir.

Meme kanseri taraması ve tedavisindeki ilerlemeler, 1989’dan beri hayatta kalma oranlarını önemli ölçüde artırmıştır. Amerikan Kanser Derneği’ne (ACS) göre, Amerika Birleşik Devletleri’nde 3,1 milyondan fazla meme kanserinden kurtulan vardır. Herhangi bir kadının meme kanserinden ölme şansı 38’de 1 (% 2,6).

ACS, 268.600 kadına invaziv meme kanseri teşhisi konacağını ve 62.930 kişinin 2019’da invazif olmayan kanser teşhisi alacağını tahmin ediyor .

Aynı yıl ACS, 41.760 kadının meme kanseri nedeniyle öleceğini bildirdi. Bununla birlikte, tedavideki gelişmeler nedeniyle, meme kanserinden ölüm oranları 1989’dan beri düşmektedir.

Semptomların bilinmesi ve tarama ihtiyacı, riski azaltmanın önemli yollarıdır. Nadir durumlarda, meme kanseri erkekleri de etkileyebilir, ancak bu makale kadınlarda meme kanserine odaklanacaktır.

Meme Kanseri Belirtileri;

meme kanseri hakkında bilinmesi gerekenleri merak eden bir kadın
Düzenli taramalar, meme kanseri risklerini azaltmak için önemlidir.

Meme kanserinin ilk belirtileri genellikle göğüste kalınlaşmış doku alanı veya göğüste veya koltuk altında bir yumru olarak ortaya çıkar.

Diğer semptomlar şunları içerir:

  • koltuk altlarında veya göğüste aylık döngü ile değişmeyen ağrı
  • Portakal yüzeyine benzer şekilde meme derisinde çukurlaşma veya kızarıklık
  • meme uçlarından birinde veya çevresinde kızarıklık
  • muhtemelen kan içeren bir meme ucundan akıntı
  • batık veya ters bir meme ucu
  • memenin boyutunda veya şeklinde bir değişiklik
  • memede veya meme ucunda cildin soyulması, dökülmesi veya ölçeklenmesi

Çoğu meme değişimleri kanser değildir. Bununla birlikte, kadınlar memede bir yumru fark ederlerse muayene için bir doktora gitmelidir.

Aşamalar;

Bir doktor kanseri , tümörün büyüklüğüne ve lenf düğümlerine veya vücudun diğer bölgelerine yayılıp yayılmadığına göre belirler.

Meme kanserini evrelemenin farklı yolları vardır. Bir yol, her bir numaralandırılmış aşamada alt bölümlere ayrılmış kategorilerle 0-4 aşamasındandır. Dört ana aşamanın açıklamaları aşağıda listelenmiştir, ancak bir kanserin spesifik alt grubu, HER2 reseptör durumu gibi tümörün diğer spesifik özelliklerine de bağlı olabilir.

  • Aşama 0: Duktal karsinom in situ (DCIS) olarak bilinen hücreler, kanallar içinde sınırlıdır ve çevre dokuları istila etmez.
  • Aşama 1: Bu aşamada, tümör 2 santimetreye (cm) kadar ölçülür. Herhangi bir lenf düğümünü etkilememiştir veya lenf düğümlerinde küçük kanser hücresi grupları vardır.
  • Evre 2: Tümör 2 cm çapındadır ve yakındaki düğümlere yayılmaya başlamıştır veya 2–5 cm çapındadır ve lenf düğümlerine yayılmamıştır.
  • Evre 3: Tümör 5 cm çapa kadardır ve birkaç lenf düğümüne yayılmıştır veya tümör 5 cm’den büyüktür ve birkaç lenf düğümüne yayılmıştır.
  • Evre 4: Kanser uzak organlara, çoğunlukla kemiklere, karaciğere, beyine veya akciğerlere yayıldı.

Ergenlik çağından sonra bir kadının göğsü yağ, bağ dokusu ve binlerce lobülden oluşur. Bunlar emzirmek için süt üreten küçük bezlerdir. Küçük tüpler veya kanallar sütü meme ucuna doğru taşır.

Kanser, hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalmasına neden olur. Yaşam döngülerinin olağan noktasında ölmezler. Bu aşırı hücre büyümesi kansere neden olur çünkü tümör besinleri ve enerjiyi kullanır ve çevresindeki hücreleri mahrum eder.

Meme kanseri genellikle süt kanallarının veya onlara süt sağlayan lobüllerin iç yüzeyinde başlar. Oradan vücudun diğer bölgelerine yayılabilir.

Risk faktörleri;

Meme kanserinin kesin nedeni belirsizliğini koruyor, ancak bazı risk faktörleri onu daha olası kılıyor. Bu risk faktörlerinden bazılarının önüne geçmek mümkündür.

1. Yaş

Yaşla birlikte meme kanseri riski artar. 20 yılda, önümüzdeki on yılda meme kanserine yakalanma şansı % 0,06’dır . 70 yaşına gelindiğinde bu rakam% 3.84’e çıkmaktadır.

2. Genetik

BRCA1 ve BRCA2 genlerinde belirli mutasyonları taşıyan kadınların meme kanseri, yumurtalık kanseri veya her ikisini birden geliştirme şansı daha yüksektir . İnsanlar bu genleri ebeveynlerinden miras alır.

TP53 genindeki mutasyonların ayrıca meme kanseri riskinin artmasıyla bağlantıları vardır.

Yakın bir akrabada meme kanseri varsa veya olmuşsa, kişinin meme kanserine yakalanma şansı artar.

Mevcut yönergeler , aşağıdaki gruplardaki kişilerin genetik testler aramasını önermektedir :

  • Ailede meme, yumurtalık, fallop tüpü veya periton kanseri öyküsü olanlar
  • Atalarında BRCA1 veya BRCA2 gen mutasyonlarına bağlı meme kanseri öyküsü bulunanlar , örneğin Ashkenazi Yahudi kökenli kişiler

3. Göğüs kanseri veya göğüste kitle geçmişi

Daha önce meme kanseri olan kadınların, hastalık öyküsü olmayanlara göre tekrar olma olasılığı daha yüksektir.

Bazı kanser olmayan meme kitlelerine sahip olmak, daha sonra kansere yakalanma şansını artırır. Örnekler arasında atipik duktal hiperplazi veya lobüler karsinom in situ yer alır.

Göğüs, yumurtalık, fallop tüpü veya periton kanseri öyküsü olan bireyler , doktorlarına genetik testi sormalıdır .

4. Yoğun meme dokusu

Daha yoğun göğüsleri olan kadınların meme kanseri teşhisi alma olasılığı daha yüksektir.

5. Östrojene maruz kalma ve emzirme

a woman in a colourful top breastfeeding her baby.
1 yıldan fazla emzirmenin meme kanseri riskini azalttığı görülmektedir.

Östrojene uzun süre maruz kalmanın meme kanseri riskini artırdığı görülmektedir.

Bu, bir kişinin adetlerine daha erken başlamasından veya ortalama yaştan daha geç menopoza girmesinden kaynaklanıyor olabilir . Bu zamanlar arasında östrojen seviyeleri daha yüksektir.

Özellikle 1 yıldan uzun süredir emzirmenin meme kanserine yakalanma olasılığını azalttığı görülmektedir . Bu muhtemelen hamilelik ve emzirmeyi takiben östrojen maruziyetindeki düşüşten kaynaklanmaktadır.

6. Vücut ağırlığı

Menopozdan sonra aşırı kilolu olan veya obezite geliştiren kadınların, muhtemelen artan östrojen seviyelerine bağlı olarak meme kanseri gelişme şansı daha yüksek olabilir. Yüksek şeker alımı da bir faktör olabilir.

7. Alkol tüketimi

Daha yüksek oranda düzenli alkol tüketimi meme kanseri gelişiminde rol oynuyor gibi görünüyor.

Ulusal Kanser Enstitüsüne (NCI) göre, araştırmalar sürekli olarak alkol tüketen kadınların içmeyenlere göre daha yüksek meme kanseri riski taşıdıklarını bulmuştur . Orta ila ağır düzeyde alkol tüketenler, hafif içenlere göre daha yüksek risk taşır.

8. Radyasyona maruz kalma

Farklı bir kanser için radyasyon tedavisi görmek , yaşamın ilerleyen dönemlerinde meme kanserine yakalanma riskini artırabilir .

9. Hormon tedavileri

NCI’ye göre, araştırmalar oral kontraseptiflerin meme kanseri riskini biraz artırabileceğini göstermiştir.

ACS’ye göre, araştırmalar hormon replasman tedavisinin (HRT), özellikle östrojen-progesteron tedavisinin (EPT) artmış meme kanseri riski ile ilişkili olduğunu bulmuştur .

Kozmetik implantlar ve meme kanseri sağkalımı

Bir 2013 incelemesi , meme kanseri teşhisi konan kozmetik meme implantları olan kadınların da hastalıktan ölme riskinin daha yüksek olduğunu buldu.

Bunun nedeni, tarama sırasında kanseri maskeleyen implantlar veya implantların meme dokusunda değişikliklere yol açması olabilir.

Bununla birlikte, Aesthetic Surgery Journal’da yayınlanan 2015 tarihli bir inceleme , kozmetik meme implantı ameliyatı yaptırmanın meme kanseri riskini artırmadığını buldu.

Bilim adamlarının bağlantıyı doğrulamak için daha fazla araştırma yapması gerekiyor.

Türler;

Aşağıdakiler dahil birkaç farklı meme kanseri türü vardır:

  • Duktal karsinom: Bu, süt kanalında başlar ve en yaygın türdür.
  • Lobüler karsinom: Bu, lobüllerde başlar.

İnvazif meme kanseri, kanser hücreleri lobüllerin veya kanalların içinden çıkıp yakındaki dokuyu istila ettiğinde ortaya çıkar. Bu, kanserin vücudun diğer bölgelerine yayılma şansını artırır.

Noninvaziv meme kanseri, kanser kaynak olduğu yerde kaldığında ve henüz yayılmadığında gelişir. Bununla birlikte, bu hücreler bazen invaziv meme kanserine ilerleyebilir.

Meme Kanseri Teşhisi;

Bir doktor genellikle rutin taramanın sonucu olarak veya bir kadın semptomları tespit ettikten sonra doktoruna yaklaştığında meme kanserini teşhis eder.

Çeşitli teşhis testleri ve prosedürleri bir teşhisi doğrulamaya yardımcı olur.

Göğüs muayenesi

Doktor göğüsleri topaklar ve diğer semptomlar açısından kontrol edecektir.

Muayene sırasında kişinin kollarıyla başının üstünde veya yanlarında olduğu gibi farklı pozisyonlarda oturması veya ayakta durması gerekebilir.

Görüntüleme testleri

Birkaç test meme kanserini tespit etmeye yardımcı olabilir.

Mamogram: Bu, doktorların ilk meme kanseri taraması sırasında sıklıkla kullandığı bir röntgen türüdür. Bir doktorun herhangi bir topak veya anormalliği tespit etmesine yardımcı olabilecek görüntüler üretir.

Bir doktor genellikle şüpheli sonuçları daha ileri testlerle takip eder. Bununla birlikte, mamografi bazen kanser olmadığı ortaya çıkan şüpheli bir alan gösterir.

Ultrason: Bu tarama, bir doktorun katı bir kitle ile sıvı dolu bir kisti ayırt etmesine yardımcı olmak için ses dalgalarını kullanır .

MRI: Manyetik Rezonans Görüntüleme ( MRI ), bir doktorun kanseri veya diğer anormallikleri tanımlamasına yardımcı olmak için memenin farklı görüntülerini birleştirir. Bir doktor, bir mamogram veya ultrasonun devamı olarak bir MRI önerebilir . Doktorlar bazen bunları meme kanseri riski yüksek olanlar için bir tarama aracı olarak kullanırlar.

Biyopsi

Biyopside, doktor bir doku örneği alır ve laboratuar analizine gönderir.

Bu, hücrelerin kanserli olup olmadığını gösterir. Öyleyse, biyopsi, kanserin hormona duyarlı olup olmadığı da dahil olmak üzere hangi kanser türünün geliştiğini gösterir.

Teşhis ayrıca kanserin aşağıdakileri oluşturmak için aşamalandırılmasını içerir:

  • bir tümörün boyutu
  • ne kadar yayıldı
  • invaziv mi yoksa noninvaziv mi

Evreleme, bir kişinin iyileşme şansını ve ideal tedavi sürecini gösterir.

Meme Kanseri Tedavisi;

Tedavi, aşağıdakiler dahil birkaç faktöre bağlı olacaktır:

  • kanserin türü ve evresi
  • kişinin hormonlara duyarlılığı
  • bireyin yaşı, genel sağlığı ve tercihleri

Ana tedavi seçenekleri şunları içerir:

radyasyon tedavisi

  • ameliyat
  • biyolojik terapi veya hedefe yönelik ilaç tedavisi
  • hormon tedavisi
  • kemoterapi

Bir kişinin sahip olduğu tedavi türünü etkileyen faktörler, kanserin evresini, diğer tıbbi durumları ve kişisel tercihlerini içerecektir.

Ameliyat

Ameliyat gerekliyse, tip hem tanıya hem de bireysel tercihe bağlı olacaktır. Ameliyat türleri şunları içerir:

Lumpektomi: Bu, tümörün ve etrafındaki az miktarda sağlıklı dokunun çıkarılmasını içerir.

Lumpektomi, kanserin yayılmasını önlemeye yardımcı olabilir. Tümör küçükse ve çevresindeki dokudan ayrılması kolaysa bu bir seçenek olabilir.

Mastektomi: Basit bir mastektomi , lobüllerin, kanalların, yağ dokusunun, meme ucunun, areola ve bir miktar derinin çıkarılmasını içerir. Bazı tiplerde cerrah ayrıca göğüs duvarındaki lenf düğümlerini ve kası da çıkarır.

Sentinel düğüm biyopsisi: Meme kanseri, kanserin yayılabileceği ilk düğümler olan sentinel lenf düğümlerine ulaşırsa, lenfatik sistem yoluyla vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Doktor nöbetçi düğümlerde kanser bulamazsa, genellikle kalan düğümleri çıkarmak gerekli değildir.

Aksiller lenf nodu diseksiyonu: Bir doktor sentinel düğümlerde kanser hücreleri bulursa, koltuk altındaki birkaç lenf düğümünün çıkarılmasını önerebilir. Bu, kanserin yayılmasını önleyebilir.

Rekonstrüksiyon: Mastektomiyi takiben, bir cerrah memeyi daha doğal görünmesi için yeniden yapılandırabilir. Bu, bir kişinin meme çıkarmanın psikolojik etkileriyle başa çıkmasına yardımcı olabilir.

Cerrah memeyi mastektomi yaparken aynı anda veya daha sonraki bir tarihte yeniden yapılandırabilir. Vücudun başka bir yerinden bir meme implantı veya doku kullanabilirler.

Radyasyon tedavisi

Bir kişi ameliyattan yaklaşık bir ay sonra radyasyon tedavisi görebilir. Radyasyon, kalan kanser hücrelerini öldüren kontrollü radyasyon dozlarıyla tümörü hedeflemeyi içerir.

Kemoterapi

Bir doktor, nüks veya yayılma riski yüksekse kanser hücrelerini öldürmek için sitotoksik kemoterapi ilaçları yazabilir. Bir kişi ameliyattan sonra kemoterapi aldığında, doktorlar buna adjuvan kemoterapi diyorlar.

Bazen doktor, tümörü küçültmek ve çıkarılmasını kolaylaştırmak için ameliyattan önce kemoterapi uygulamayı seçebilir. Doktorlar buna neoadjuvan kemoterapi diyorlar.

Hormon bloke edici tedavi

Doktorlar, hormona duyarlı meme kanserlerinin tedaviden sonra geri dönmesini önlemek için hormon engelleyici tedavi kullanırlar. Östrojen reseptörü (ER) -pozitif ve progesteron reseptörü (PR) -pozitif kanserleri tedavi etmek için hormon tedavisi kullanılabilir .

Genellikle ameliyattan sonra hormon bloke edici tedavi uygularlar, ancak bazen tümörü küçültmek için önceden kullanabilirler.

Hormon bloke edici tedavi, ameliyat, kemoterapi veya radyoterapi için uygun aday olmayan kişiler için tek seçenek olabilir.

Doktorlar, bir kişinin ameliyattan 5-10 yıl sonra hormon tedavisi almasını önerebilir. Ancak tedavi, hormonlara duyarlı olmayan kanserleri etkilemeyecektir.

Hormon bloke edici tedavi ilaçlarının örnekleri şunları içerebilir:

  • tamoksifen
  • aromataz inhibitörleri
  • yumurtalık ablasyonu veya baskılanması
  • Yumurtalıkları baskılayan, luteinize edici hormon salgılayan agonist bir ilaç olan Goserelin

Hormon tedavisi doğurganlığı etkileyebilir.

Biyolojik tedavi

Hedeflenen ilaçlar, belirli meme kanseri türlerini yok edebilir. Örnekler şunları içerir:

  • trastuzumab (Herceptin)
  • lapatinib (Tykerb)
  • bevacizumab (Avastin)

Göğüs ve diğer kanserler için yapılan tedavilerin ciddi yan etkileri olabilir. Bir tedaviye karar verirken, insanlar potansiyel riskleri bir doktorla tartışmalı ve yan etkileri en aza indirmenin yollarını aramalıdır.

Görünüm;

Bir kişinin meme kanserine bakış açısı evrelemeye bağlıdır. Erken teşhis ve tedavi genellikle olumlu bir görünüme yol açar.

ACS’ye göre, aşama 0 veya evre 1 meme kanseri tedavisi gören bir kişinin , kanserli olmayan kadınlara kıyasla, teşhis edildikten sonra en az 5 yıl hayatta kalma şansı % 99’dur .

Meme kanseri 4. aşamaya ulaşırsa, 5 yıl daha yaşama şansı yaklaşık% 27’ye düşer.

Düzenli kontroller ve tarama, semptomların erken tespit edilmesine yardımcı olabilir. Kadınlar seçeneklerini bir doktorla tartışmalıdır.

Düzenli tarama

woman having mammogram screening for breast cancer
Amerikan Radyologlar Koleji, 40 yaşın üzerindeki ortalama risk altındaki kadınlar için yıllık taramalar önermektedir.

Kadınların ne sıklıkla meme kanseri taraması yapması gerektiğine dair birkaç farklı kılavuz vardır.

American College of Physicians (ACP) , ortalama meme kanseri riski taşıyan 40-49 yaşlarındaki kadınların, düzenli taramaların yararlarını ve risklerini bir doktorla tartışmasını önermektedir .

50 ila 74 yaşları arasında, ortalama risk taşıyan kadınlar her 2 yılda bir tarama yaptırmalıdır. 75 yaşın üzerinde, doktorlar yalnızca yaşam beklentisi 10 veya daha fazla olan kadınlar için tarama yapılmasını önermektedir.

ACS , ortalama risk altındaki kadınların 40 yaşından itibaren yıllık tarama yaptırmayı seçebileceğini öne sürüyor . 45 yaşında yıllık taramaya başlamamış olanlar. 55 yaşına geldiklerinde iki yılda bir taramalara geçmeye karar verebilirler.

Amerikan Radyologlar Koleji, 40 yaşından itibaren her yıl tarama yapılmasını önermektedir .

Farklı tavsiyelere rağmen, çoğu uzman kadınların doktorlarıyla 40 yaşından itibaren meme kanseri taraması hakkında konuşmaları gerektiği konusunda hemfikir.

Önleme

Meme kanserini önlemenin bir yolu yok. Bununla birlikte, belirli yaşam tarzı kararları, diğer türlerin yanı sıra meme kanseri riskini önemli ölçüde azaltabilir.

Bunlar şunları içerir:

  • aşırı alkol tüketiminden kaçınmak
  • Bol taze meyve ve sebze içeren sağlıklı bir diyetin ardından
  • yeterince egzersiz yapmak
  • sağlıklı bir vücut kitle indeksini ( BMI ) korumak

Kadınlar, emzirme seçeneklerini ve menopozdan sonra HRT kullanımını göz önünde bulundurmalıdır çünkü bunlar da riski artırabilir.

Önleyici cerrahi, meme kanseri riski yüksek olan kadınlar için de bir seçenektir.

REKLAM ALANI
YAZAR BİLGİSİ
morruj
Merhaba,2020 sonlarında başlayan bu serüvenimizde sizler için en net araştırmalarımızla hizmet vermeyi hedefleyen en yeni nesil kadın sitesi olarak, kuruluşun yöneticisidir.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

haberler, sağlık, fitnes,kadın sitesi,kadın portalı