Vajinal mantar nedir? Nasıl tedavi edilir?

Vajinal mantar enfeksiyonu, bir kadının sahip olduğu en yaygın vajinit formlarından biridir. Aslında, dört kadından üçü, hastalığın semptomlarını yaşamları boyunca en az bir kez yaşayacaktır. Çok utanç verici bir durum olmasına rağmen, çok nadiren ciddi bir şeye dönüşür.
İçindekiler
Vajinal mantar nedir?
Candida cinsi mantarların neden olduğu vajina iltihabıdır. Çoğunlukla neden Candida albicans’tır, ancak bazen Candida glabrata ve Candida tropicalis gibi diğer Candida türleri vajinite neden olabilir.
Az sayıda mantar genellikle bir kadının vücudunda (cilt, vajina, bağırsak) rahatsızlığa ve semptomlara neden olmadan yaşar. Normalde deri ve vajinada da yaşayan bağışıklık sistemi ve flora mikropları mantarların büyümesini sınırlar. Vücudun bu doğal savunma mekanizmaları, mantarların sayısını ve büyümesini kontrol altında tutmaya yardımcı olur.
Ancak şartlar uygun olduğunda doğal savunma mekanizmaları bozulur ve dengeler değişir. Mantar daha sonra vajinada ve bazen perine derisinde çok sayıda büyür ve semptomlara neden olur.
Vajinal mantarın nedeni nedir?
Her seferinde mantarın kesin nedenini belirlemek genellikle zordur. Çoğu zaman görünürde bir sebep olmadan gelişir. Vücudun sıcak, nemli ve havasız bölgelerinde mantar oluşumu tercih edilir. Bu nedenle vajina, bu enfeksiyonun en yaygın gelişme bölgesidir. Vücudun diğer hassas bölgeleri kasık, ağız ve bebeklerin çocuk bezi giydiği bölgedir.
Vücudun doğal savunmasını bozan ve vajinal mantar enfeksiyonlarının gelişmesine yardımcı olan belirli koşullar vardır.
- Stres ve genel sağlık durumu. Her ikisi de doğal savunma mekanizmalarını zayıflatır ve vücudu savunmasız hale getirir. Yoğun stres, ter üretiminde ve dolayısıyla yerel nemde artışa neden olduğu için de katkıda bulunur.
- İmmünsüpresyon. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin vajinal mantar enfeksiyonları geliştirme olasılığı daha yüksektir. Örneğin, belirli kanserler için kemoterapi gören veya yüksek dozda kortizon alan kadınlar.
- Diyabet. Diyabetli kadınlar vajinal mantar enfeksiyonlarına karşı özellikle savunmasızdır. Bu, özellikle kan şekeri seviyelerinin zayıf bir şekilde kontrol edildiği zamanlarda geçerlidir.
- Antibiyotikler. Bazı antibiyotikler ayrıca normal vajinal florada bulunan mikropları da yok eder. Bu mikroplar, mantar sayısının kontrol altında tutulmasına yardımcı olur. Mikroplar azaldığında mantarlar aşırı büyür ve semptomlara neden olabilir.
- Doğum kontrol hapları. Bazı kadınlarda vajinanın hormonal ortamını değiştirir ve mantar enfeksiyonlarının gelişmesine yardımcı olurlar.
- Gebelik. Hormonal değişikliklere ek olarak, vajinal bölgedeki nemde önemli bir artış eşlik eder. Gebelikte vajinal mantar enfeksiyonu, nadiren neyse ki semptomlara ve sorunlara neden olan yaygın bir durumdur.
- Dar kıyafetlerin kullanımı. Tayt ve sentetik iç çamaşırı, hassas bölgedeki ısıyı ve nemi artırır ve mantarların büyümesini sağlar.
- Enfeksiyonun bağırsaktan bulaşması. Mantarlar genellikle sağlıklı bir çok kişinin bağırsaklarında bulunur. Vajinaya taşındığında, tekrarlayan vajinal mantar enfeksiyonu ataklarına neden olabilirler.
- Vajinal mukozanın yaralanması. Vajinanın hassas duvarını yaralayan ve yırtılmalara neden olan her şey, mantarların semptomlarla birlikte deri altı dokulara girmesine yardımcı olur. Örnekler, cinsel ilişki veya yoğun kaşıma veya bir bölge havlusu ile silmedir.
- Cinsel ilişki. Vajinal mantar enfeksiyonları cinsel yolla bulaşan bir hastalık olarak kabul edilmez. Ancak bazen cinsel ilişki sürecinde iki partner arasında bulaşabilir. Temas, vajinal dokuların yırtılmasına ve yaralanmasına neden olabilir ve dolayısıyla semptomları kötüleştirerek (örn. Kaşıntı ve ağrı) mevcut bir enfeksiyonu şiddetlendirebilir. İlişkisi olmayan kadınlarda vajinal mantar enfeksiyonları da gelişebilir.
Vajinal mantar enfeksiyonu ve cinsel ilişki.
Vajinal mantar enfeksiyonu cinsel yolla bulaşan bir hastalık değildir. Mantarlar, normalde ciltte ve vajinada bulunan mikroorganizmalardır. Her zaman net olmayan nedenlerle bazen çoğalır, sayıları artar ve semptomlara neden olurlar.
Erkek cinsel partnerin penisinde mantar enfeksiyonu semptomları olmadığı sürece tedavi edilmesine gerek yoktur. Erkeklerdeki semptomlar, penisin sünnet derisinde (baş) kızarıklık, kaşıntı ve ağrıyı içerir. Erkeklerin semptomları olmadığı zaman kadınlara mantar bulaşmaz.
Erkekler mantarlarla temas ettiklerinde genellikle hiçbir belirti göstermezler. Ancak yeni bir temas sırasında onları partnerlerine geri verebilirler. Tekrarlayan vajinal mantar enfeksiyonu epizodları ortaya çıkarsa, partnerinizin de tedavi edilmesi gerekebilir.
Vajinal mantarın belirtileri nelerdir?
Vajinal mantarın başlıca belirtileri şunlardır:
- Kaşıntı. Vajina içinde değil, aynı zamanda yoğun rahatsızlık ile birlikte dış genital bölge derisinde.
- Ağrı. Ağrı yereldir ve cinsel ilişki sırasında veya idrar yaparken kötüleşir.
- Vajinal salgı . Mantar enfeksiyonu, bakteriyel vajinozdan sonra artmış vajinal akıntının ikinci en yaygın nedenidir. Sıvılar genellikle kalın, kremsi, beyaz, yağsız süt parçaları gibidir. Genellikle kötü kokmazlar.
- Lokal şişme . Dışarıdan, dış genital bölgede (özellikle vajinanın dudaklarında ve ayrıca perine bölgesinde) kızarıklık, hassasiyet ve şişlik oluşabilir.
Bazen semptomlar hafiftir ve müdahale olmaksızın kendiliğinden geçer. Ancak genellikle çok can sıkıcıdırlar, ısrar ederler ve tedavi edilmeden geçmezler.
Mantar vajinaya zarar vermez ve rahim ve diğer iç cinsel organlara (fallop tüpleri ve yumurtalıklar) yayılmaz. Hamilelik durumunda fetüs etkilenmez.
Bir doktora görünmem gerekiyor mu?
Vajinal mantarın ilk atağıysa, teşhisi doğrulamak ve nasıl tedavi edileceğine dair talimatlar almak için doktorunuza danışmanız en iyisidir. Semptomlar ve tablo tipikse tanıyı doğrulamak için vajinal sıvı kültürü gerekli değildir.
Önceden vajinal mantar enfeksiyonu öyküsü varsa ve aynı semptomlar tekrar ortaya çıkarsa, bunları bir doktor tarafından muayene edilmeden veya daha ileri tetkikler olmaksızın, başlangıçta kadının kendisi tarafından ampirik olarak tedavi etmek yaygın bir uygulamadır. Birçok kadın mantar enfeksiyonlarının geliştiğini hisseder ve basit hijyen önlemleriyle (semptomlar hafifse) veya kendi kendine ilaçla tedavi eder.
Ancak, vajinal akıntının artmasının mantar enfeksiyonu olmadığını unutmamalıyız. Başka nedenlerden kaynaklanıyor olabilir. Bazı durumlarda mantar enfeksiyonunuz olduğu düşünülürse bir doktora danışmanız en iyisidir.
- 16 yaşın altında veya 60 yaşın üzerindeyseniz.
- Hamilelik sırasında.
- Anormal vajinal kanama bir arada olduğunda.
- Alt karın bölgesinde ağrı var.
- Vajina ve vulva dışındaki alanları etkileyen başka semptomlar da vardır.
- Semptomlar, en son mantar enfeksiyonu geçirdiğiniz zamanla tam olarak aynı değil. Örneğin akıntı kötü kokuyorsa veya vajinanın yanında ülser ve kabarcıklar varsa.
- Tekrarlayan bir mantar enfeksiyonu ise.
- Cinsel yolla bulaşan hastalık öyküsü vardır (kadında veya partnerinde).
- Geçmişte antifungal ilaçların bir yan etkisi bildirilmişse.
- Zayıflamış bir bağışıklık sistemi varsa (örneğin kanser için kemoterapi almak veya herhangi bir nedenle kotizon ile uzun süreli tedavi almak).
- Kendi başınıza tedavi gördüyseniz ve semptomlar geçmediyse, en iyisi bir doktora görünmektir.
Teste ihtiyacım var mı?
Vajinal mantar enfeksiyonlarını teşhis etmek için her zaman özel testler yaptırmaya gerekli değildir. Teşhis genellikle klasik tabloya ve tipik semptomlara dayanır.
Bununla birlikte, herhangi bir artmış vajinal akıntı, başka nedenler olduğu için mantar değildir. Yani tanı net değilse vajinal sıvı muayeneye gönderilebilir. Sıvı, uzun pamuklu çubuklara benzeyen özel steril cihazlarla toplanır. Test sonuçları genellikle birkaç saat içinde hazır olur. Vajinal sıvı kültürü genellikle tanıyı doğrulamak için yapılır:
- Bu vajinal mantarın ilk atağıysa ve resim tipik değilse, doktor güvenli bir teşhis koyabilir.
- Tekrarlayan bir mantar enfeksiyonu olayı ise ancak semptomlar normal değilse.
- Ayrıca tanıyı doğrulamak için sık vajinit nüksü olması durumunda.
Ayrıca, tekrarlayan vajinal mantar enfeksiyonu atakları durumunda, diyabetin varlığını dışlamak için bir muayene istenebilir.
Vajinal mantar enfeksiyonu nasıl tedavi edilir?
Vajinal mantarınız olduğundan şüpheleniyorsanız, aşağıdaki adımlar bununla başa çıkmanıza yardımcı olabilir:
- Vajinal mantarın ilk belirtileriyle, lokal olarak tuzlu suyla yıkamak için (bir bardak ılık suda çözülmüş bir çorba kaşığı tuz).
- Teşhisi doğrulamak ve önereceği tedaviyi takip etmek için doktorunuzu ziyaret edin. Bazı durumlarda, yeniden enfeksiyonu önlemek için partnerinizden bazı tedavi talep etmeniz gerekebilir.
- Kendinizi iyi hissedene kadar geçen süre boyunca cinsel ilişkiden (prezervatifle bile olsa) kesinlikle kaçının. Temas noktaları vajinada sorunu ağırlaştıran, zorlaştıran ve tedavisini uzatan küçük yaralar oluşturur.
- Semptomları kötüleştiren yaralanmalara neden olduğundan, etkilenen bölgeyi çizmekten kaçınmaya çalışın.
- Özellikle çok sıcak suyla sık yıkama tavsiye edilmez. Günde iki veya en fazla üç kez yeterlidir. Yerel olarak çok fazla baskı yapmadan doğal papatya veya ılık su kullanın. Bu süre zarfında özel bir temizleyici kullanmanız tavsiye edilebilir.
- Bölgeyi ovalamadan pamuklu bir havluyla nazikçe silin. Havluları düzenli olarak değiştirin.
- Rahat kıyafetler giyin ve bol pamuklu iç çamaşırı kullanın. Bu sefer hijyenik ped kullanmaktan kaçının.
- Sorun devam ettiği sürece hassas alandaki ısıyı ve nemi artıran aktivitelerden (örn. Yorucu egzersiz, sauna, jakuzi) kaçınmaya çalışın.
Hangi ilaç tedavisi seçenekleri var?
Bazen semptomlar yavaş yavaş kötüleşir veya ilk başta çok can sıkıcıdır. Bu durumlarda ilaç tedavisi gereklidir. Günümüzde topikal tedavi (vajinal merhemler veya fitiller) veya oral haplar şeklinde basit ve güvenli bir tedavi var.
Vajinal mantar enfeksiyonları için topikal tedavi.
Topikal tedavi, bir veya daha fazla gün vajinal fitil ve merhem kullanmaktan oluşur. Fitiller doğrudan vajinaya yerleştirilirken, merhemler özel aplikatörlerle vajinaya yerleştirilir veya vajina bölgesine elle yayılır. Uygulama dozajı ve zamanı her formülasyonda farklılık gösterir. Bu tür formülasyonların örnekleri aşağıdaki gibidir:
- Canesten (klotrimazol)
- Gyno-Daktarin (mikonazol)
- Lomexin (fenticonazole)
Genellikle vajinal fitil (yüksek doz) yeterli olabilir. Daha kalıcı semptomlarda tedavinin tekrarlanması veya uzatılması gerekebilir. Yukarıdakiler eczanelerden reçetesiz temin edilebilir.
Genelde topikal tedaviler hamilelik sırasında kullanılabilir ancak önce doktorunuza söylemelisiniz. Bu tedavi sizin için tavsiye edilmeyebilir.
Bazı vajinal fitiller ve merhemler prezervatifin lateksine zarar verebilir. Bu, kontraseptif bir yöntem olarak etkinliklerini etkileyebilir. Tedavi sırasında alternatif kontrasepsiyon yöntemleri kullanılmalıdır.
Oral haplar.
Alternatif olarak, çeşitli şekil ve dozlarda ağızdan alınan haplar vardır. Mantar enfeksiyonunu (duruma göre) tek bir kapsül alarak tedavi etmek mümkündür!
İki seçenek mevcuttur.
- Flukonazol hapları (örn. Flusenil. Flucocaps). Sorunun ciddiyetine göre günde bir veya birkaç gün süreyle alınırlar.
- Itraconazole hapları (örneğin Sporanox, Sporizole, Itrazol). Gün içinde iki veya daha fazla gün iki doz halinde alınırlar.
Haplar, reçeteli veya reçetesiz olarak eczanelerden temin edilebilir. Yan etkiler nadirdir, ancak daha fazla bilgi için kullanma talimatını okuyun Haplar hamilelikte ve emzirmede kontrendikedir.
Vajinal mantar enfeksiyonları hamilelikte daha yaygındır ve tedavisi daha zor olabilir. Hamilelikte daha uzun süreler için topikal tedavi önerilir.
Vajinal mantar için hapların ve topikal tedavilerin de aynı derecede etkili olduğuna inanılıyor. Hapların kullanımı daha uygundur, ancak aynı zamanda daha pahalıdır.
Tedavi etkili olmadığında ne olur?
Tedaviye başladıktan sonra semptomlar bir hafta devam ederse, doktorunuza söylemeniz en iyisidir. Vakaların% 20’sinde tedavi, vakaların% 20’sinde semptomları etkili bir şekilde tedavi etmez. Bunun olmasının nedenleri:
- Semptomlar mantar enfeksiyonuna bağlı olmayabilir. Vajinal akıntının artmasına neden olan başka durumlar da vardır.
- Diğer nedenler (örn. Bakteriyel vajinoz veya diğer mikroplar) aynı anda mevcut olabilir. Daha sonra semptomların nedenini belirlemek için vajinal sıvının kültürlenmesi gerekebilir.
- Çoğu mantar enfeksiyonuna Candida mantarı neden olur. Bununla birlikte, mantar enfeksiyonlarının yaklaşık 10 vakasından 1’ine Candida glabrata gibi diğer Candida türleri neden olmaktadır. Bu vakalar, normal antifungal ilaçlarla o kadar kolay tedavi edilmez.
- Tedavi düzgün yapılmamış olabilir.
- Mantarın kısa bir tekrarı olabilir. Bu, antibiyotik alırken veya kontrolsüz şeker hastalığınız varsa daha olasıdır.